Slægt Og Lokalhistorisk Forening.
Pt under opbygning
- Forside
- Vedtægter
- Åbningstider
- Arrangementer
- Medlemskab
-
Arkiv
- Billede arkiv
- Bog arkiv
Referat fra generalforsamling mandag den 24. februar 2025 kl. 19.30
Slægts- og lokalhistorisk Forening Referat fra generalforsamling
mandag den 24. februar 2025 kl. 19.30, Knivholt Hovedgaard.
1. Velkommen.
Formand Anette Jørgensen bød velkommen. Mødet blev flyttet fra Sydfløjen til Naturcentret grundet reparation i køkkenet i hovedbygningen.
2. Valg af dirigent.
Lennart Overgaard blev foreslået af bestyrelsen. Han blev valgt af de fremmødte medlemmer. Han gjorde opmærksom på, at hvis der blev vedtaget noget på generalforsamlingen, som nogle af medlemmerne ikke har deltaget i eller haft kendskab til, kan disse medlemmer underkende generalforsamlingens beslutning. Dette skyldes den måde vi indkalder til generalforsamlingen på. Anette: Dette har man gjort i hele foreningens levetid, men bestyrelsen tager det til efterretning, og får det ændret.
3. Formandens beretning.
Vi har haft et helt fantastisk år 2024. Der er kommet flere medlemmer, flere frivillige og ikke mindst har vi aldrig haft så mange besøgende på arkivet og i vores pop-up arkiver i Sydbyen og Rådhuscenteret. Hver mandag er der mindst 3-4, til tider 9-10 personer, forbi vores arkiv aftner her på Knivholt for at få hjælp til enten slægtsforskning eller lokalhistoriske emner – godt vi har tre rum til rådighed.
Vi har været ude og holde gratis foredrag på ældrecentrene, noget vi rigtig gerne ville være blevet ved med, men vores økonomi tillader det desværre ikke. Det har ellers været populært, og til glæde for mange.
I juni havde vi besøg af Læsø skole, hvor vi underviste dem i slægtsforskning. De fik en opgave med hjem – de skulle gå hjem og snakke med deres bedsteforældre eller andre, som kunne fortælle om deres slægt. Vi fortalte dem om vigtigheden i at gemme billeder og dokumenter for eftertiden. Eleverne gik herfra med en oplevelse af, at de er en del af historien. Når vi underviser skoler udenfor kommunen, tager vi 495 kr. for det. For skoler i Frederikshavn kommune er det gratis, men måske er vi også her nødt til at tage et symbolsk beløb for det. Det vil så desværre nok gøre, at de ikke vil gøre brug af os. Det samme gør sig gældende for ældrecentrene.
Vi har gennem året svaret på spørgsmål om både lokalhistorien og slægtsforskning på mail fra alle dele af landet og fra alle dele af kommunen. Vi er stadig i dialog med kommunen omkring arkivet, som vi kan se, også bliver for lille. Vi får i en jævn strøm nye arkivalier ind, og heldigvis har vi fået ny frivillig til at hjælpe med at registrere.
Vi har også igennem året hjulpet Lars Novrup Frederiksen med hans bog om Knivholt og Fladstrand i Middelalderen. Bogen forventes udgivet i foråret med bl.a. et udgivelsesevent sammen med os her på Knivholt.
Ellinggaards Venner har vi igen også hjulpet en del både med anbefalinger til ansøgninger og det historiske.
Knivholt Hovedgaard hjælper vi også en del. Der kommer også historiske spørgsmål ind til dem. Dem svarer vi på. Vi er med i brugerrådet på Knivholt sammen med de andre foreninger der er her. Det er Erik som sidder i brugerrådet, og repræsenterer os.
Vores sommerudflugt gik til Odden. En fantastisk dag. Vi havde inviteret Frederikshavn Museumsforening og Sognefogedgårdens Venner med. Der er var nogle med fra begge foreninger. Vi fik en rigtig god rundvisning med blanding af historien om herregården og kunsten. Derefter fik vi kaffe og kage i den dejlig sol på gårdspladsen.
I april havde vi foredraget ”Deporteret – på sporet af den nordjyske Kz-fanger” fortalt af Jens-Christian Hansen fra Vendsyssel Historiske Museum. Det var ret godt besøgt, og vi bestilte ham til at holde et foredrag i marts i år om bl.a. sprængningen af Frederikshavns Avis.
I oktober havde vi et foredrag om ”Bispeklumpen” – mad i middelalderen. Et meget underholdende foredrag.
I november var det vores tur til at holde Slægtens dag, som vi har valgt at kalde Slægtens- og historiens dag, da det så når et bredere publikum, samt bodholdere/stande. Vi havde lejet os ind på Frederikshavn Gymnasium. Et helt fantastisk sted at holde det. Vi fik meget ros for stedet. Der var 13 foreninger tilmeldt inkl. Os selv og stadsarkivet. Vi havde foredrag med arkivgutterne, som fortalte de små historier fra Rigsarkivet, som vi normalt ikke lige hører om. Dernæst havde Erik et foredrag om slægtsforskning og nettets muligheder. Formanden for Kultur- og fritid, Peter Laigaard kom og holdt åbningstalen. Derefter brugte han meget tid på at gå rundt og snakke med de forskellige foreninger, og lyttede til dem og deres udfordringer. Det blev utrolig godt modtaget, og foreningerne kom bagefter og fortalte, at de var meget positivt overraskede over, at han gav sig så god tid. Derudover var foreningerne meget glade for den sparring som der er os foreninger imellem. Det er meget vigtigt for vores foreninger, at vi kan finde én fælles retning.
Vi kaldte også ind til et ekstraordinært møde i efteråret for jer medlemmer. På dette møde blev det klart, at I medlemmer ønsker, at vi som bestyrelse stadig skal kæmpe for arkivet og vores arkivalier. Vi hører ting ”ude i byen”, som bekræfter at I bakker op om os, som arkiv og at der ikke er mange som ønsker andet.
Vi deltog selvfølgelig i julemarkedet på Knivholt. Her kom der også folk for at få hjælp til slægtsforskning og lokalhistorien. Vi delte rum med Historisk Samfund for Vendsyssel. Det var en hyggelig weekend med en del besøgende.
Jul på Knivholt dansede vi som traditionen tro om juletræet. Herefter var der et underholdende foredrag om Skovlyst i Sæby. Yngve Rasmussen og Lars Ditmer fortalte muntert om historien om det gamle sted.
Alt i alt et godt år, hvor rigtig mange benytter vores gratis muligheder for at spørge om slægtsforskning eller lokalhistorien. På 1,5 år har vi haft tæt på 2000 gæster forbi. Dertil kommer det vi svarer på via mail. Det viser at der er en stor opbakning omkring det vi laver, og at folk ved hvor de skal gå hen for at få svar. Desværre giver de gratis glæder jo som ordet siger, ikke noget på bankbogen. Vores ønske herfra bestyrelsen er, at I vil være med til at sprede budskabet om at jo flere medlemmer, jo større mulighed har vi for at lave noget spændende for jer. 2024 var også året, hvor vi for første gang i hele foreningens levetid fra vores start 1978 har fået tilskud af kommunen. Tilskud som andre foreninger har fået i flere år. Tilskuddet dækker vores husleje for 2 rum her på Knivholt, men ikke til at holde foredrag mv. for.
Til sidst vil jeg lige nævne dem som har støttet os gennem 2024 – HJ Kontorcenter, Frederikshavn Gymnasium, Knivholt Hovedgaard, De frie midler – Frederikshavn Kommune, Kultur- og Fritidsudvalget – Frederikshavn Kommune. Tusind tak for jeres opbakning. Også tusind tak til alle jer som har deltaget og bakket op om vores arrangementer, samt alle vores medlemmer.
Erik: Har foreningen søgt midler hos SparNord Fonden til foredrag.
Anette: Ved at danne en paraplyorganisation, samarbejde med andre foreninger, har vi også mulighed for at søge om underskudsgaranti hos kommunen.
Erik Christensen: SparNord Fonden udbetaler penge 1 gang om året – som regel giver de til projekter.
4. Kassererens fremlæggelse af regnskab.
Poul gennemgik foreningens regnskab.
Lennart: Spurgte indtil posten ”husleje”: er det vores egne lokaler og leje af lokaler til arrangementer.
5. Fastsættelse af kontingent for 2026.
Bestyrelsen foreslog at kontingentet blev hævet til kr. 200,00 pr. husstand. Forhøjelsen blev begrundet med foreningens øgede udgifter til leje af lokaler til arrangementer. Arrangementerne er medlemshvervning, og vi opkræver derfor kun kr. 50,00 for kaffe og kage ved indgangen.
6. Valg af 3 bestyrelsesmedlemmer.
Der er valg af 3 bestyrelsesmedlemmer i ulige år og 2 i lige år. Erik S. Christensen, Poul Rughaven og Lene Schjoldan Thomsen var på valg, de blev alle tre genvalgt.
7. Valg af 1 suppleant.
Finn Borbjergaard blev valgt.
8. Valg af revisor og revisorsuppleant.
Bent Bæch blev enstemmigt valgt. Dorthe Olesen blev valgt som revisorsuppleant.
9. Eventuelt.
Vi har meldt os ud af SLA, da de ikke vil hjælpe os. De kan ikke hjælpe os med at få adgang til registreringsprogrammet ARKIBAS.
Erik: Indkaldelse til generalforsamling ændres i vedtægterne. Rettes inden næste år.
Der bliver placeret en kasse til donationer, hvilken vi håber de gæster, der ikke er medlemmer vil anvende til betaling for vores ekspertise.