Slægt Og Lokalhistorisk Forening.
Pt under opbygning
Bispeklumpen »Mod Aften, da de blev lystige«
Torsdag den 10. oktober 2024 klokken 19.30 i sydfløjen på Knivholt.
Om mad og drikke i 1600-1700-tallets Nordjylland Fortalt af historikeren Jacob Ørnbjerg I foredraget skal vi med udgangspunkt i det bevarede skriftlige kildemateriale og arkæologiske fund se nærmere på, hvad 1600 1700-tallets nordjyder spiste og drak til hverdag og fest. Et særligt omdrejningspunkt for foredraget vil være den såkaldte “bispeklump” – en klump menneskelig afføring fra Aalborgs bispegård. Dens indhold kan bringe os helt tæt på et fornemt og for længst fordøjet måltid i Limfjordsbyens højere sociale lag. Foredragsholder: Jakob Ørnbjerg (f.1976) kulturhistoriker, ph.d. og museumsguide. i samarbejde med Folkeruniversitetet pris 100 kroner for medlemmer 150 kroner for ikke medlemmer
Slægtens og historiens dag.
Slægts- og Lokalhistorisk Forening, Frederikshavn inviterer til Slægtens- og historiens dag, Lørdag den 2. November 2024, Kl 10-16. På Frederikshavn Gymnasium, Festsalen, Kærvej 1, 9900 Frederikshavn.
Der vil være en masse kompetente personer fra bl.a. fra Saltlandet i Sæby og Østervrå Lokalhistoriske Forening med mange flere, som kan svare på alt fra lokalhistorien og slægtsforskning. Formanden for Kultur- og Fritidsudvalget Peter Laigaard holder åbningstalen. Kl 11. Foredrag med Arkivgutterne, Kenn Tarbensen og Jørgen Mikkelsen, som fortæller historier fra Rigsarkivet. Kl. 14. Fortæller tidligere arkivar Erik S. Christensen om slægtsforskningens mange kilder på nettet, hvad de indeholder og hvor man kan finde dem. Entré 30 kr. Der vil være mulighed for at købe kaffe og kage.
Jul på Knivholt.
Mandag den 9. december 2024 klokken 19.00.
Yngve Rasmussen og Lars Ditmer fortæller muntert om den bogaktuelle historie om Skovlyst i Sæbygaard skov.
Munidorf Den falske landsby. Mandag den 20. januar 2025, torsdag den 20. januar 2025 klokken 19.30 i sydfløjen på Knivholt.
Fortalt af historikeren Thor Bæch Pedersen.
Kort efter den tyske besættelse af Danmark den 9. april 1940, begyndte arbejdet med at udbygge lufthavnene omkring Aalborg, til det der efter krigen blev omtalt som en Nordeuropas største lufthavne. Den kommunale lufthavn ved herregården Rødslet blev udbygget til uigenkendelighed til et areal på ca. 20 kvadratkilometer og blev navngivet Flugplatz Aalborg West. Briterne ønskede at standse den tyske fremmarch i Europa og forsøgte adskillige gange at bombe lufthavnene ved Aalborg og de omkring militære anlæg med store tab til følge og begrænset succes. Fra tysk side var man klar over truslen fra de britiske bombefly og placerede derfor ammunitionsdepotet til Aalborg West på en åben mark mellem Birkelse og Åbybro, cammufleret som en ganske almindelig placerede derfor ammunitionsdepotet til Aalborg West på en åben mark mellem Birkelse og Åbybro, cammufleret som en ganske almindelig placerede derfor ammunitionsdepotet til Aalborg West på en åben mark landsby, så briterne ikke fra luften kunne skelne det militære mål fra civil bebyggelse. Foredraget handler om den falske landsby og det enorme lufthavnsbyggeri, som ammunitionsdepotet var en del af. Pris 100 kroner for medlemmer 150 kroner for ikke medlemmer. i samarbejde med Folkeuniversitetet.
Terrormål Nordjylland: Petergruppen og den nazistiske terrorisme under besættelsen.
Torsdag den 27. marts 2025 klokken 19 i sydfløjen på Knivholt.
Fortalt af historikeren Jens-Christian Hansen VHM i Hjørring.
Som følge af den stigende modstand i kølvandet på det begyndende tyske nederlag, særligt fra efteråret 1943, følte besættelsesmagten et stigende behov for at gengælde modstandsbevægelsens sabotagehandlinger og stikkerlikvideringer. I andre europæiske lande blev lignende modstandshandlinger gengældt med nedbrændinger af hele landsbyer, systematisk massemord på civilbefolkningen, eller - hvis denne var heldig - variationer af massedeportationer til de frygtede koncentrationslejre. I Danmark, der blev regnet som et ”mønsterprotektorat”, hvor regeringen indtil for nyligt havde samarbejdet, befolkningen tilhørte ”den nordiske race”, og landbrugs- og industrieksporten til Tyskland havde stor betydning for besættelsesmagtens fremfærd overfor befolkningen, måtte gengældelserne derfor have en helt anden karakter. Her i landet blev princippet om ”øje for øje, tand for tand” grundlaget for terrorgrupper, der skulle hævne modstandsbevægelsens aktioner. Grupperne opererede ofte om natten, optrådte i civilt, og gav sig ikke til kende som værende udsendt af besættelsesmagten. Tvært imod skulle deres operationer være omgærdet af mystik, men være klare modsvar til modstandsbevægelsen, hvilket i nazisternes omvendte logik skulle gøre befolkningen træt af denne. Den mest kendte og produktive gruppe var Petergruppen, der primært bestod af tyske og danske SS-mænd, som var et landsdækkende rejsehold i død og ødelæggelse. Flere af deres aktioner førte dem til Nordjylland, hvor de bl.a. sprængte Frederikshavns Avis i luften. Foredraget vil fortælle om de tyske repressalier og give eksempler på konkrete terroraktioner. Der vil også blive fortalt om konkrete personers baggrund og spurgt om, hvorfor en vendelbo kunne være blandt gerningsmændene. Pris 100 kroner for medlemmer 150 kroner for ikke medlemmer
Sommerudflugt til Egnssamlingen i Saltum. Lørdag den 7. juni 2025.
For foreningens medlemmer, Frederikshavn museumsforenings medlemmer og Sognefogedgårdens frivillige og venner. Vi mødes på Egnssamlingen Fårupvej 3 9493 Saltum klokken 12.45. Her får vi en rundvisning efterfulgt af kaffe og kagebord til en pris af 120 kroner for medlemme og 150 kroner for ikke medlemmer. Vi arrangerer fælleskørsel fra Sognefogedgården klokken 11.30. Tilmelding til kassereren. Poul Rughaven 40 43 08 11 - eller mail p.rughaven@gmail.com, sidste tilmelding 29-05-2025.